Ivan Matejašić, direktor i suosnivač Spina, ove je godine svoj direktorski ured zamijenio za neke nove prilike i avanture. Još 80-ih, dok je gradio informacijski sustav Modne konfekcije Slavonije i metalno prerađivačke tvrtke OLT, stvarao je viziju o razvijanju vlastitog poslovnog softwarea. Ta vizija se uskoro i ostvarila, a u ostvarenju iste pomogli su mu Dag Stojović, Nenad Bestvina i Zvonimir Mutnjaković kada su zajedno osnovali Spin te razvili Jupiter Software.
Sada, 32 godine te puno izazova i uspjeha kasnije, Ivan zasluženo korača u prve dane mirovine u kojima namjerava u potpunosti uživati. Ipak, Spin je njegova strast pa ostaje djelovati na poziciji Savjetnika uprave, dok će direktorske obveze preuzeti Slaven Matejašić.

KAKO JE UKRATKO TEKAO PUT DO POZICIJE DIREKTORA SPINA?

Put do direktora Spina zapravo je bio kratak i jednostavan. Nakon višegodišnjeg zajedničkog rada u dva velika osječka sustava, 1. 4. 1990., nas četvorica (Nenad Bestvina, Zvonimir Mutnjaković, Dag Stojović i ja) osnovali smo Spin. Kako smo u to vrijeme trebali završiti jedan veliki inozemni projekt, Zvonimir i ja proveli smo to ljeto u Mongoliji. Tamo smo radili na projektu informatizacije tvornice jeansa u Ulan Batoru, a po završetku projekta i povratkom u Osijek, postajem direktor Spina. Do tada je Dag obavljao tu funkciju, tako da je u povijesti on zapisan kao prvi direktor Spina.

KOJA JE BILA NAJVEĆA PROMJENA KOJU JE SPIN PROŠAO DOK SI BIO NA MJESTU DIREKTORA?

Davno su mudri ljudi spoznali (Heraklit, P.Preradović) da na svijetu ništa stalno nije, samo mijenja jest. Tako je i Spin u protekle 32 godine bio neprestano u promjenama. Tehnologija je bila važan generator promjena. Mijenjali smo operativne i mrežne sustave od UNIX-a preko Lantastic mreže do Windows NT sustava, sustave za pohranu podataka od XBase (dbMan, Clipper, FoxPro) do MS SQL, razvojne alate od Foxa do MS Visual Studija svih verzija, od VB do C#.

Drugi pokretači su burne promjene u potrebama tržišta. Od jednostavnih programa za automatizaciju poslovanja do kompleksnih integralnih sustava koji uključuju poslovnu i umjetnu inteligenciju. Također, promjene od trgovinskih informacijskih sustava do složenih informacijskih sustava namijenjenih upravljanju proizvodnjom.

Tržištem smo se kretali od lokalnog, slavonskog tržišta do regionalnog igrača, koji iako dominantno poslužuje tvrtke u Hrvatskoj, ima instalacije u Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Srbiji...

U protekle 32 godine surađivao sam s krasnim ljudima koji su dio svog životnog i radnog puta podijelili sa mnom i na tome sam im neizmjerno zahvalan. Bilo bi potrebno nekoliko stranica da ih pojedinačno spomenem i istaknem njihov doprinos razvoju Spin ideje.

ŠTO ĆE TI NAJVIŠE NEDOSTAJATI?

Kada u 30-ak godina ostvariš sve svoje ideje i snove, kada proživiš sve adrenalinske šokove, tada odlaziš miran i zadovoljan.

KOJI SU IZAZOVI S KOJIMA SE SPIN MOŽE SUSRESTI U BUDUĆNOSTI?

Promjene su dio života i poslovanja, a u evolucijskom smislu ne napreduju oni najjači, već oni koji se najbolje prilagođavaju promjenama. Smatram da je Spin izrazito prilagodljiv i spreman na promjene te da će se uspješno nositi s izazovima u tehnologiji, tržištu i uvjetima poslovanja koji nam tek dolaze.

Slaven, kao novi direktor, živi u ritmu Spina skoro cijeli svoj vijek i dobro poznaje djelovanje organizacije i tržišta što mu daje odličnu prednost kada su u pitanju nadolazeći izazovi.

NA POZICIJI DIREKTORA SPINA, ŠTO JE BILO NAJTEŽE?

Netko bi mogao pomisliti da je prilikom vođenja tvrtke najteže boriti se s tehnologijom, tržištem ili klijentima, ali osobno smatram da je najveći izazov uspješno voditi, organizirati i motivirati ljude da ostvare najbolje od sebe.

ŠTO BI ISTAKNUO KAO NAJVEĆE POSTIGNUĆE SPINA U 32 GODINE?

Naše najveće postignuće je ostvarenje vizije koju smo imali pri osnivanju tvrtke. Željeli smo dokazati da možemo stvoriti visoko vrijedan proizvod – integralni informacijski sustav – temeljen na vlastitoj pameti i rješenjima. Jupiter Software se danas ravnopravno može mjeriti sa svjetskim rješenjima iz domene poslovnog softvera, a sadrži i originalna rješenja koja mu daju tržišnu prepoznatljivost.

GLEDAJUĆI UNAZAD, BI LI NEŠTO PROMIJENIO?

Njemački filozof i matematičar G.W. Leibniz smatrao je da je ovaj svijet najbolji od svih mogućih svjetova. Zaista mislim da smo u danim okolnostima donosili najbolje odluke i napravili najbolje što smo znali i umjeli. To su u konačnici potvrdili i rezultati. U 30-ak godina isporučili smo okruženju preko 250 milijuna kuna novostvorene vrijednosti, što je malo kojoj informatičkoj tvrtki u okruženju pošlo za rukom, a to je bio rezultat dugogodišnjeg stabilnog i kontinuiranog rasta i razvoja.

Naravno, uvijek se može razmišljati što bi bilo da smo napravili ovo ili ono i bi li rezultat bio bolji. Međutim, poslovanje je kao predstava, koncert ili utakmica – na terenu donosiš odluke i gleda se konačni rezultat i dojam. Promatrati i tumačiti s prostornim ili vremenskim odmakom znači ne sudjelovati u predstavi, utakmici....

KAKVI SU PLANOVI ZA BUDUĆNOST NA POZICIJI SAVJETNIKA?

Kao Savjetnik Uprave primarno ću se posvetiti razvoju i unapređenju Jupiter Software-a. Osim toga, povremeno ću biti angažiran i na nekim posebnim vrstama projekata – kao što su prostorna širenja ili priprema podloga za organizacijske promjene. Na kraju, svojim znanjem i iskustvom nastojat ću i dalje pomagati upravi da uspješno vodi Spin.

SAVJET ZA NOVOG DIREKTORA?

Svakako nastaviti dugoročno, pametno i pošteno, ali i okružiti se pametnim i dobrim suradnicima. Također, vrlo je važno uvijek biti spreman na promjene te uspješno upravljati tim istim promjenama.

POSTOJE LI VEĆ NEKE IDEJE ZA MIROVINU?

Iako mirovinu ne doživljavam kao neko posebno, novo stanje, prelazak u novu formu djelovanja pružit će mi više vremena za sve ono što je bilo na drugom mjestu kada sam bio direktor. To se prije svega odnosi na glazbu i glazbenu produkciju, a zatim i na razne fizičke aktivnosti, kako na moru, tako i na kopnu te još puno lijepih stvari.

I dok Ivana čekaju glazbeni izazovi, Dag i Nenad su se prisjetili kako su se Spin i njih četvorica osnivača razvijali kroz sve ove godine.

Dag: „Naše dugogodišnje zajedničko poslovanje ne može stati samo pod riječ poslovanje. Postali smo obitelj, počeci puni entuzijazma, truda, prijateljstva i međusobnog uvažavanja odavno su nadišli partnerstvo.
Ljepota uspjeha je uvijek bila obojena tim mladenačkim zanosom, a mi smo bili potpuno nesvjesni da stvaramo nešto novo, kvalitetno i vrijedno pažnje. Zasluge za stvaranje tako harmonične tvrtke smo nesebično jedan drugom pripisivali, sva četvorica.
Neopterećeni egom i novcem stvorili smo odnos koji je trajan i prije svega moralan.
Ivan je uvijek vjerovao u sve nas i kao u ljude i profesionalce. Tu klicu vrijednog i poštenog vođenja tvrtke prenio je na svog sina kojeg bezrezervno podržavamo.
Vjerujem u budućnost i mladenačku energiju koja će još dodatno oplemeniti sve ono što smo Ivan, Zvonimir, Nenad i ja stvarali uz podršku svojih obitelji.“

Nenad: „Ivana sam upoznao prije nekih 35 godina, kada smo se u manje od 10 minuta dogovorili o mom zaposlenju.
U razgovoru me upoznao s "heretičkim" projektom stvaranja ERP sustava na PC računalima i već tada sam shvatio da je u prvom redu vizionar.
Od tada zajedno radimo na projektima razvoja raznih softverskih rješenja.

Sve smo stariji, neke davne vizije su sada već dobro poznate činjenice, ali novi izazovi i dalje dolaze....“