30.ožu

Spin slavi rođendan

Krajem ovog tjedna zaključit ćemo prvi korak u četvrto desetljeće našeg poslovanja što znači da ćemo proslaviti 31. rođendan. Nakon toliko godina, velike su stvari iza nas i iznimno smo ponosni na sav uspjeh Spina, a pogotovo uspjeh naših kolega koji svojim idejama i radom direktno utječu na naš rast i razvoj.

Jedan od njih je i Dražen, među kolegama poznatiji kao Peki. Dražen je s nama čak 23 godine i kako sam kaže, ne namjerava nas se riješiti. Kako je razvijao svoju karijeru u Spinu, što o njemu misle kolege i zašto ga je dočekao kamion pun klima uređaja, pročitaj u nastavku.

Kako je izgledao tvoj dolazak u Spin 1998. godine?

Još od svog prvog radnog mjesta 1985. godine dio sam informatičke industrije. Tada sam radio kao programer u informatičkoj tvrtki IQuatro koja je bila u sastavu IPK Osijek. Nakon rata i reorganizacije IPK Osijek tražio sam druga radna mjesta. Tada sam u razdoblju od pet godina promijenio tri tvrtke u kojima sam također bio u informatici, ali ne toliko u razvoju softwarea. Kroz jedan projekt na zadnjem radnom mjestu upoznao sam ekipu iz Spina i tu je počela suradnja. Nedugo nakon toga uslijedio je i poziv da postanem dio tima i nisam se ni jednog trenutka dvoumio. Spin je već tada bila najveća software tvrtka u Osijeku koja je imala viziju u kojoj sam i ja vidio svoju budućnost.

Kako izgleda tvoj radni dan u Spinu?

Trenutno radim kao savjetnik za poslovne aplikacije, ali na tom sam radnom mjestu tek zadnje dvije godine. Do tada sam radio kao voditelj razvoja i implementacije modula maloprodaje i proizvodnje u stočarstvu Jupiter Softwarea. Iako je sada u pitanju drugo radno mjesto, još uvijek sam najviše vezan za područja koja sam i prije pokrivao, ali sam više usmjeren na organizaciju i koordinaciju razvoja i implementacije novih rješenja te komunikaciju s korisnicima. Također sam u stalnoj komunikaciji sa svojim timom s kojim svakodnevno dijelim znanja, vještine i ideje. Prednost mog posla je u tome što radni dani nisu jednaki i svaki nosi neki novi izazov.

Vodio si puno projekata, postoji li neki projekt koji možeš izdvojiti kao najdraži?

Nakon toliko godina i projekata teško je izdvojiti onaj najdraži jer svako vrijeme nosi svoje projekte i izazove. Pada mi na pamet jedan od tada najizazovnijih, a radi se o informatizaciji jedne tvrtke iz pekarske industrije. Tada sam radio kao voditelj projekta i implementacije sustava maloprodaje, a jedan od ciljeva bio je pokretanje njihovih 30ak prodavaonica. Na kraju je cijeli projekt bio više nego uspješan, jer suradnja s njima traje već 14 godina, a oni su od prvotnih 30 narasli na više od 350 prodavaonica čemu je doprinio i naš software. Tijekom tih 14 godina poslovna suradnja prerasla je i u prijateljstvo, a ono što se tada činilo skoro nemogućim, sada nam je postala svakodnevica.

Pune 23 godine rada u istoj tvrtki, u čemu je tajna?

Velika je sreća kada volite svoj posao i pronađete sebe na radnom mjestu u tvrtki koja vam omogućuje osobni razvoj, u kojoj se osjećate ugodno i koja vam pruža dugoročnu sigurnost. Vrlo mi je bitno okruženje u kojem radim i ekipa s kojom radim, a u Spinu sam upravo to i pronašao. Također, nakon određenog vremena, tvrtku u kojoj radite počinjete osjećati svojom, a onda ju je prilično teško napustiti. U ove 23 godine rada u Spinu bilo je izazova, ali su ipak razum i osjećaji prevagnuli. Kada bi se pred mlađim kolegama pojavila ponuda za neki posao, uvijek bih im preporučio da dobro promisle što im je važno u životu i radu te na temelju toga donesu svoju odluku.

Sigurno je bilo puno zanimljivih trenutaka kroz sve ove godine, koji trenutak najradije prepričavaš?

Ima sad već preko 10 godina kada smo s jednim našim korisnikom, između ostalog, uvodili i novi način kreiranja narudžbi isporuke robe kupcima. Zajedno s njihovim voditeljem prodaje testirali smo isporuke i slučajno, u žurbi, nakon završenog testiranja zaboravili poništiti narudžbe. Drugo jutro ispred moje kuće parkira se kamion pun klima uređaja i na vrata zvoni dostavljač i daje mi da potpišem preuzimanje pet klima uređaja. Naravno, to je bila jedna od naših testnih narudžbi, ali dostavljač jednostavno ne odustaje od isporuke. Srećom, nesporazum je na kraju riješio njihov voditelj prodaje kada je objasnio o čemu se radi.

Drugi događaj koji sigurno neću zaboraviti je kada su kolege s kojima sam usko surađivao, za jedan novogodišnji domjenak, napisali pjesmu koju su čak i uglazbili s melodijom pjesme Marka Perkovića Thompsona, Vjetre s Dinare. Pjesma se zvala „Peki s Retfale“, a u njoj su na humorističan način opisali naš rad i zgode u protekloj godini. Na to sam posebno ponosan.

A što za Dražena kažu njegovi kolege iz tima?

Ivica: "Dražen je uzor kako profesionalno obavljati posao. Njegova osnovna pravila su: sažmi misli, budi jednostavan i precizno odradi zadatak.
Jako je pozitivno utjecao na profesionalni razvoj našeg tima, ali i na razvoj cijelog Spina. Uvijek je na raspolaganju, spreman pomoći u svakom pogledu."

Ksenija: "Ima najbolju customer care mantru: Kad kupiš novi, bolji i veći TV, dobiješ novi daljinski uz njega i naučiš kako se njime rukuje.''

Miroslav: "Uz Dražena sam naučio da je najbolje rješenje – švedsko rješenje. Drugim riječima: Ne kompliciraj!"

Mario: "Uvijek smo odlično surađivali jer za njega nema problema koji se ne može riješiti, a spreman je i saslušati sve ideje i prijedloge i onda prihvatiti one koji će donijeti bolji rezultat."

Domagoj: "I naravno, najvažnija stvar koju smo svi zapamtili: Nikad ne postavljaj nešto novo kod korisnika petkom!"

I ti želiš postati dio Spinovog tima?
Trenutno imamo otvorene pozicije za šest radnih mjesta, a sve ostale informacije čekaju te na linku.

8.ožu

Nakon što smo uspješno završili prošlu godinu, nastavljamo širiti poslovanje i otvarati nova radna mjesta. Trenutno smo u potrazi za jednom osobom na mjestu C# .NET desktop developera, koja će se pridružiti našem razvojnom timu u uredu u Osijeku.

Ako nisi developer, ali svejedno želiš biti dio IT industrije, pozivamo te da redovito pratiš naše web stranice i društvene mreže jer ćemo uskoro objaviti i natječaje za druge pozicije unutar Spina.

Sve informacije o natječaju potraži na linku.