Nova vizija - Just in Time!

Pregled funkcionalnosti

U skladu s potrebama


Skladišno upravljanje danas traži da se uz što manje zalihe u potpunosti zadovolje potrebe svih ostalih funkcija po principu Just-In-Time, tj. bez čekanja i praznog hoda. Logistika i WHM su potpora svim ostalim poslovnim funkcijama i problemi u tom dijelu poslovanja očituju se svugdje. Nabava na vrijeme treba naručiti točno onu količinu roba koja je potrebna, u skladištu se moraju ispravno uskladištiti i na vrijeme isporučiti. Naoko jednostavan zadatak ogroman je skup poslova čije izvršenje zahtijeva besprijekornu organizaciju, točnost i ažurnost.

Logistika u službi uspjeha


Smanjenje troškova nabave, smanjenje zaliha, kratki rokovi, te svi ostali izazovi koji pred logistički sustav postavlja moderni način poslovanja, uvjetovali su da proces nabave, skladištenja i isporuke postanu kritične točke svakog poduzeća. Samo njihovom maksimalnom efikasnošću se može osigurati uspjeh tvrtke na globalnom tržištu.

Nabava i naručivanje


Odjel nabave izvor je materijalnih resursa za ostatak firme. Nabava se zasniva na potrebama ostalih odjela, koji mogu doći kao pismeni zahtjevi, kroz planove proizvodnje i prodaje ili pak kroz definiranje minimalnih zaliha. Da bi uspješno obavljala svoj posao, nabava mora poznavati tržište materijala, uvjete i rokove isporuke te dobavljače. U tome im pomaže sustav praćenja dobavljivosti Jupiter Software-a.

Za optimalno naručivanje i održavanje zaliha koristi se automatizacija naručivanja koja uz pomoć referentnog prometa i minimalnih i maksimalnih zaliha savjetuje kolike količine naručiti.

Warehouse management


Najopsežniji logistički proces je skladišna manipulacija roba, koja uključuje njeno zaprimanje i isporuku. Svi skladišni procesi su optimizirani i automatizirani u onoj mjeri za koju se korisnik odluči. Jupiter Software dosljedno provodi razmjenu podataka između povezanih procesa – s narudžbe na prijemni list, zatim na skladišnu primku te na kraju na robnu kalkulaciju. U skladišnoj manipulaciji su podržane najmodernije tehnike i tehnologije, od rada s prijenosnim barcode terminalima do upravljanja regalnim skladištem.

Sljedivost i kontigenti


Svakako jedan od najvažnijih pristupa u vođenju skladišta je praćenje sljedivosti, koje je nužno za sve proizvođače hrane, ali i druge proizvodne organizacije. Praćenje sljedivosti podrazumijeva da se može otkriti tijek robe kroz sve faze koje prolazi u nekoj firmi, od prijema, preko proizvodnje do prodaje.

Praćenje sljedivosti je dosljedno implementirano u cijeli Jupiter Software.

Distribucija i isporuka


Izlaz robe iz skladište, bez obzira radilo se o isporuci u proizvodnju, vlastitu trgovačku mrežu ili kupcu, vremenski je najkritičniji posao. Roba uvijek mora stići na vrijeme i u ispravnom stanju. Integriranost s drugim sustavima – prodajom, maloprodajom i proizvodnjom osigurava da nalozi za isporuku stignu na vrijeme, te omogućuju praćenje tijeka isporuke.

Uz to, dodatni alati kao što je ambulantna prodaja, pomažu u rješavanju specifičnih potreba kupaca.

Mobilno skladište


Prijem i otprema robe u tvrtkama s velikim skladišnim prometom, ogromnim asortimanom i potrebom za vrlo brzom obradom ulaza i izlaza, postavljaju pred djelatnike u skladištu velik izazov. Prijenosni barcode terminali pružaju smanjenje mogućnosti greške i povećavaju brzinu unosa. Bez obzira radilo se o prijemu robe ili njenoj otpremi, procedura je ista. Skladištar mobilnim uređajem kreira ili pak kontrolira naloženi dokument, a moderni bežični uređaji uklanjaju potrebu za naknadnim prijenosom podataka. Uz otpremu i prijem najvažnija upotreba u skladišnom i maloprodajnom poslovanju je inventura, odnosno popis robe, čije se vrijeme koristeći ove uređaje višestruko skraćuje.

Logistička izvješća


Uz standardna izvješća, promet i stanje skladišta, pregled nabave, napredni izvještajni alati daju potporu efikasnosti logističkih procesa. Starosna struktura zaliha pomaže rješavanju nekurentnih zaliha, a analiza nabave i pripadajuća CrossGen izvješća pružaju pogled iz šire perspektive na logističke podatke.