Svaka naša referenca je dragulj!"1999. godine među prvima smo implementirali Jupiter Software. Zahvaljujući Jupiter WEB modulima uspjeli smo integrirati različite vidove našeg poslovanja – trgovinu, proizvodnju, zastupanje kao i prostorno udaljene segmente našeg poslovanja – Osijek, D. Miholjac, Kopanica u jedinstvenu cjelinu i tako uspostavili bolju koordinaciju i kontrolu nad poslovnim procesom."

Žito d.o.o. Osijek – Marko Mandžukić
izvršni direktor
Osijek, travanj 2002.

Žito

Klijent i poslovni model


Na listi 500 najveći tvrtki u Republici Hrvatskoj za 2002. godinu ŽITO d.o.o. je na 200. mjestu s godišnjim prometom većim od 110 miliona eura i sa više od 400 zaposlenih djelatnika. Široka lepeza djelatnosti tvrtke koncentrirana je na poljoprivrednu proizvodnju i promet roba u poljoprivredi i obuhvaća: ratarsku proizvodnju i otkup ratarskih kultura, preradu poljoprivrednih proizvoda, vlastiti i kooperativni uzgoj svinja, promet zaštitnim sredstvima u poljoprivredi, promet žitarica i drugim poljoprivrednim proizvodima. Poslovanje se odvija na velikom broju lokacija na kojima se odvijaju poslovne promjene otkupa, prerade, uzgoja, otpreme i maloprodaje proizvoda i roba. Uprava je smještena u Osijeku i u ON LINE vezi je s svim poslovnim lokacijama, a sve poslovne transakcije obrađuju se u realnom vremenu. Informacijski sustav dnevno koristi više od 100 klijenata u različitim modusima pristupa (Windows aplikacije, WEB aplikacije, TS pristupi).

Kontinuitet poslovne suradnje


Projekt Žito d.o.o. je jedan od onih projekata za kojeg se ne može točno utvrditi vrijeme početka, a još teže vrijeme završetka. Spin Informatica pruža informatičku podršku poslovnom sustavu ŽITO još od 1997. godine kad je tvrtka nabavila ranije verzije SPIN FOX SOFTWARE za praćenje poslovanja.
Koncem 1999. godine tvrtka Žito d.o.o. među prvima je uvela Jupiter Software u svoje poslovanje. Time je omogućeno kontinuirano praćenje tehnologije i izradu novih modula za zadovoljenje potreba korisnika. Iste godine tvrtka SPIN postavila je temelje informatičke infrastrukture zasnovane na serverskoj farmi, Microsoft BackOffice obitelji servera i stalnom Internet linku.
Za potrebe ŽITA tvrtka SPIN Informatica 2002. razvila je Jupiter WEB na ASP tehnologiji koji omogućava izvođenje osnovnih Jupiter Software funkcionalnosti putem Internet konekcije i WEB sučelja. Uspostavom vlastitog Internet servera tvrtka ŽITO dobila je mogućnost organizirati svoje poslovanje na bilo kojem mjestu u bilo koje vrijeme.
Kontinuirano praćenje razvoja poslovnog modela osnovna je karakteristika suradnje tvrtki ŽITO i SPIN. Kada je tvrtka ŽITO 2003. godine ušla u kooperativnu proizvodnju poljoprivrednih proizvoda SPIN je izradio novi modul Kooperacija i podržao taj oblik poslovanja. Iste godine izrađeni su i moduli za evidenciju i praćenje kooperativnog tova svinja.
Tvrtka ŽITO također, među prvima implementira i sve nove module iz redovne proizvodnje SPIN-a, pa je tako među prvima uspješno implementirala module za upravljanje ljudskim resursima, imovinom i obračun plaća. U svakoj od tih implementacija tvrtka ŽITO i njeni djelatnici dali su kreativan doprinos poboljšanju funkcionalnosti tih modula.

Uspješno izvršeni zadaci u projektu (2001. godina - danas)


Projektni zadatak je obuhvaćao sva područja izgradnje informacijskog sustava - od izgradnje temeljne infrastrukture do obuke djelatnika.
Pred tvrtku Spin Informatica postavljeni su slijedeći zadaci:
Projektni zadatak je obuhvaćao sva područja izgradnje informacijskog sustava - od izgradnje temeljne infrastrukture do obuke djelatnika.
Tijekom višegodišnje suradnje tvrtka Spin uspješno je obavila slijedeće zadatke:

Izgradnja IT infrastrukture
isporuka i instalacija serverske farme - domain servera, data base servera, aplikacijskog servera (2001;2003)
isporuka, instalacija i tuning Microsoft sistemskog software - Windows servera, MS SQL servera, MS Exchange Servera, MS ISA Servera (2001;2003)
instalacija stalnog Internet linka i implementacija IIS (2001;2003)
projektiranje i tuning sigurnosnih rješenja i antivirusne zaštite (2001;2003)

Implementacija standardnih Jupiter Software modula
prijenos podataka iz postojeće aplikacije s testom koegzistentnosti (1999)
implementacija modula za upravljanje financijama i vođenje računovodstva (glavna knjiga, SCK, SCD, robno materijalno knjigovodstvo) (2000)
implementacija komercijalnog modela i skladišnog poslovanja za više od 100 skladišta (2000)
implementacija modula za upravljanje imovinom (osnovna sredstva i sitni inventar) (2003)
implementacija modula za upravljanje ljudskim resursima (HR) i obračun plaća (2004)
implementacija modula za poslovno izvještavanje (2001-2004)

Razvoj i implementacija novih Jupiter Software funkcionalnosti
razvoj i implementacija Jupiter WEB sustava (WEB skladišta, WEB komercijala, WEB Manager) (2002)
WEB aplikacija za evidenciju, obračun i kontrolu otkupa poljoprivrednih proizvoda (2003)
WEB aplikacija za evidenciju, obračun i kontrolu kooperacije u poljoprivrednoj proizvodnji (2004)
WEB aplikacija za evidenciju, obračun i kontrolu kooperacije u tovu svinja (2004)

Edukacija korisnika
edukacija i organizacija obuke operativnih korisnika za Windows i Office tehnologije (2001;2003)
konceptualna i specijalistička obuka korisnika za rad s modulima Jupiter Software (2001-2004)

Rast poslovanja


Tim za implementaciju

PodručjeŽitoSpin
Vođenje projektaMarko MandžukićIvan Matejašić
Dizajn i razvoj funkcionalnostiMarko MandžukićNenad Bestvina
Upravljanje proizvodnjomDanijel Šabić
Josip Bičvić
Nenad Bestvina
Komercijalni modelMarko MandžukićZoran Božičević
Knjigovodstveni modelNadica Zečević
Mira Romić
Dag Stojović
InfrastrukturaSaša Bart

Trajanje projekta

Početak projekta:2000
Probni rad:n/a
Početak rada u realnim uvjetima:2001
Finalna primopredaja projektan/a

Status projekta


Jupiter Software je u punoj funkciji i redovno se održava i nadograđuje novim verzijama kroz ugovor o supportu. Kontinuirano se radi na razvoju novih funkcionalnosti po sugestijama korisnika u cilju povećanja funkcionalnosti i potpunog zadovoljenja potreba korisnika. Jupiter Software implementiran je i za potrebe praćenja poslovanja sestrinskih firmi (6) iz poslovnog sustava ŽITO d.o.o. Osijek.
Tijekom 2005. i 2006. poslovni sustav Žito izvršio je niz akvizicija - IPK Croatia; IPK Ratarstvo stočarstvo. Sve nove tvrtke akvizicijom su dobile Jupiter Software ERP podršku. Spin tim je razvio i niz specifičnih modula koji su omogućili uspješno praćenje poslovanja novih tvrtki.