Klijent i poslovni model

Bijelić
Tvrtka Bijelic Co d.o.o. Osijek najveći je regionalni distributer alkoholnih i drugih pića u Slavoniji i Baranji. 45 djelatnika tvrtke ostvaruje godišnji promet veći od 26 miliona € s zavidnom produktivnošću od 34,500 € po zaposlenom. Od 2000. godine tvrtka bilježi vrlo visoku stopu godišnjeg rasta prometa od 50% (izvor ZAPI Poslovna Hrvatska 2004.)
Poslovanje tvrtke je distribucija alkoholnih i drugih pića, cigareta, kave i VIP bonova. Klijenti su pretežito ugostiteljski i maloprodajni objekti. Poslovanje karakterizira velik broj poslovnih promjena (otpremnica, računa) koju treba generirati u ograničenom vremenu. Tipovi prodaje su veleprodaja, maloprodaja iz veleprodaje, ambulantna prodaja.

Zatečeno stanje

1999. godine tvrtka Bijelić Co obrađivala je svoje podatke DOS aplikacijom koja nije zadovoljavala obim i karakter poslovanja i što je najvažnije, nije mogla udovoljiti razvojnim planovima tvrtke. Temeljem toga Uprava je donijela odluku o promjeni dobavljača i poslovne aplikacije. Zatraženo je rješenje od tvrtke Spin Informatica koja je u to vrijeme nudila SPIN FOX SOFTWARE, a aplikacija Jupiter Software demonstrirana je u beta verziji. Uprava je prepoznala kvalitetu Jupiter Software rješenja i donijela hrabru odluku o nabavci i implementaciji Jupiter Software, spremna čekati 6 mjeseci kako bi proizvod bio završen.

Projektni zadatak (opseg projekta)

Za potrebe novog informacijskog sustava tvrtke Bijelić Co d.o.o. izgrađena je nova IT infrastruktura, razvijene su i implementirane Jupiter Software funkcionalnosti i obučena je uprava, djelatnici i sistem administrator.
Izgradnja IT infrastrukture
 • projektiranje i instalacija mrežnog sustava
 • isporuka i instalacija aplikacijskog servera
 • isporuka, instalacija i tuning Microsoft sistemskog software
Implementacija standardnih Jupiter Software modula
 • prijenos podataka iz postojeće aplikacije s testom koegzistentnosti
 • implementacija modula baznih podataka, financija, računovodstva, komercijalnog modela, skladišnog poslovanja, poslovno izvještavanje. Posebna pozornost u implementaciji bila je na brzinu unosa i izradi komercijalnih dokumenata.
Razvoj novih Jupiter Software funkcionalnosti
 • Ambulantna prodaja - razvoj sustava za prijenos i komunikaciju s PDT uređajima za ambulantnu prodaju
 • BI analiza kretanja kupaca - sustav za brzo otkrivanje odstupanja od uobičajenog ponašanja (kupovine) kupaca.
 • CRM modul - Ugovori s kupcima - sustav ugovora s kupcima za pojedinačno definiranje različitih rabatnih i drugih komercijalnih uvjeta
Edukacija korisnika
 • edukacija i organizacija obuke operativnih korisnika za Windows i Office tehnologije
 • edukacija System administratora za administraciju Windows mreže, SQL RDBMS i Jupiter Software administraciju
 • konceptualna i specijalistička obuka korisnika za rad s modulima Jupiter Software

Status projekta

Svi projektni zadaci iz razdoblja 1999-2000 uspješno su izvedeni, ali time partnerski odnos tvrtke BIJELIĆ CO i Spin Informatica nije završen. Tvrtka Spin Informatica uredno održava instalaciju projekta dodajući nove module i funkcionalnosti. U suradnji s tvrtkom ESCAPE sudjeluje u razvoju partner WEB-a.

Izjava

"Koristimo Jupiter Software od 2000. godine. U našem poslu neobično je važno dobro upravljati zalihama, maržama i odnosima s kupcima. Zahvaljujući Jupiter Software imamo kontrolu u realnom vremenu količina, vrijednosti, marže, limita i drugih faktora prodajnog procesa. Jupiter software nam omogućava da svakodnevno napravimo više od 300 isporuka robe našim klijentima. Jupiter Software nam omogućava da na dnevnoj bazi pratimo kretanje i ponašanje kupaca i da interveniramo različitim tržišnim mehanizmima na svaki pad prodaje."
Bijelić Co d.o.o. Osijek – Viktor Bijelić
vlasnik i direktor
Osijek, siječanj 2002.

Rast poslovanja

The chart showing Series 1 series.

Trajanje projekta

Početak projekta: 01.03.1999
Probni rad: 02.11 - 03.12.1999
Početak rada u realnim uvjetima: 06.01.1999

Pridružene tvrtke u realizaciji

Jadrija Zagreb isporuka PDT uređaja za ambulantnu
prodaju i programa za PDT uređaje
Escape Osijek Dizajn WEB stranica i Partner WEB-a