Najljepše doba godine i darivanja opet je ovdje, a mi smo se prisjetili kako je to izgledalo prošle godine kada smo SOS Dječjem selu Ladimirevci poklonili 3d printer, edukciju o njegovom korištenju te osam kila filamenta, odnosno sirovine za modeliranje.
Darivanje je proizašlo iz naše inicijative koju smo započeli 2019. godine kada smo dotadašnje novogodišnje darivanje naših partnera zamijenili za darivanje udruga i organizacija koje u fokusu imaju rad s djecom. Cilj nam je podupirati tehnološki rast i razvoj djece te svake godine biramo jednu organizaciju koju zatim darujemo u ime naših partnera.

SOS Dječje selo skrbi o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a s obzirom na to da se stavlja naglasak na razvijanje novih vještina i znanja djece, u Spinu smo se odlučili pokloniti im tehnologiju 3D printa i tako ih uvesti barem u početak onoga što je sve moguće ako nastave razvijati svoje interese i upoznavati nove tehnologije.

„Zahvaljujući prošlogodišnjoj božićnoj donaciji tvrtke Spin, djeca su od prvog dana očarana mogućnostima koje pruža inovativna tehnologija 3D printa. Do sada je u brojnim edukativnim i kreativnim radionicama koje su organizirane u sklopu „Male škole 3D printa“ sudjelovalo 40ak djece školske dobi pa su mnogi tako svoje ideje iz mašte pretvorili u različite korisne, zanimljive i zabavne predmete.„ – rekao nam je Zoran Relić, direktor SOS Dječjeg sela Ladimirevci.

Zoran kaže da iako su se radionice uglavnom održavale za vrijeme školskih praznika, mogućnost izrade trodimenzionalnih modela postojala je tijekom cijele godine pa su neki s vremena na vrijeme prigodno dolazili razvijati ideje, eksperimentirati i stvarati svoja mala tehnička i umjetnička djela.
Skupina djece iz nižih razreda osnovne škole je pokazala poseban interes i vještinu korištenja programa za izradu 3D modela dok su stariji bili oduševljeni velikim brojem gotovih uzoraka i nacrta predmeta iz svijeta stripa, filma, igara, glazbe ali i svakodnevnog života, a koji su se uz pomoć nekoliko jednostavnih naredbi mogli „materijalizirati“ pred njima.

Svi su s nestrpljenjem i oduševljenjem promatrali svog „majstora robota“ kako savršeno preciznim pokretima stvara figurice za društvene igre, privjeske za ključeve, kalupe za kolače i druge ukrasne predmete koji su se kasnije s ponosom nosili i pokazivali drugima, a često i poklanjali svojim SOS mama, tetama i prijateljima kao trajni i jedinstveni znakovi pažnje, ljubavi i zahvalnosti.

Mi u Spinu vrlo smo ponosni što smo imali priliku biti dio ovakve priče i čuti da su djeca zadovoljna poklonom te da ga svakodnevno koriste i imaju priliku istraživati i razvijati svoje ideje.

Dok se mi pripremamo za nova darivanja, iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci poručuju da nema sumnje da će i u idućoj 2022. godini Mala škola 3d printa biti omiljeno mjesto dječje igre, učenja, zabave, mašte, inspiracije i inovacije.